Bagassa to sucha, włóknista pozostałość, która pozostaje po zmiażdżeniu trzciny cukrowej lub sorgo w celu wydobycia soku. Jest wykorzystywana jako biopaliwo do produkcji ciepła, energii i energii elektrycznej oraz do produkcji masy celulozowej i materiałów budowlanych. Wysoka zawartość wilgoci w bagassie, zwykle 40–50 procent, szkodzi jej wykorzystaniu jako paliwo.W przypadku produkcji papieru i pulpy jest zwykle przechowywany na mokro, aby pomóc w usunięciu krótkich włókien rdzeniowych, co utrudnia proces produkcji papieru, a także w celu usunięcia pozostałego cukru.

Bagasse jest powszechnie stosowana jako substytut drewna w wielu krajach tropikalnych i subtropikalnych do produkcji pulpy, papieru i tektury. Produkuje się z niej masę celulozową o właściwościach fizycznych, które dobrze nadają się do zwykłych papierów do drukowania i pisania, a także produkty bibułkowe, ale jest również szeroko stosowany do produkcji pudełek i gazet. Produkty opakowaniowe z masy papierniczej wytwarza się przez redukcję makulatury do masy papierniczej w procesie, który obejmuje dodanie różnych środków poprawiających właściwości. Porowatą formę zanurza się w formie, w której woda jest wciągana przez silną próżnię. To powoduje, że włókna papieru w pulpie przylegają do zewnętrznej strony formy, skutecznie przybierając jej kształt. Formowana część papierowa jest następnie usuwana z formy, suszona i pakowana do dystrybucji.

Wszechobecna taca z pulpy jest jednym z najpopularniejszych materiałów opakowaniowych w powszechnym użyciu i jest spotykana w aplikacjach tak różnorodnych, jak wkładki amortyzujące w wysokiej klasy opakowaniach elektronicznych do tac na napoje w punktach szybkiej obsługi. Produkty mogą być wytwarzane w celu wchłaniania lub przechowywania płynów i mogą być wytwarzane w szerokiej gamie kształtów, kolorów i faktur. Opakowania z trzciny cukrowej są również doskonałym przykładem zielonego produktu, ponieważ większość z nich wykonana jest z makulatury z recyklingu w procesie, który ma na celu optymalizację zużycia wody podczas produkcji.

error: Content is protected !!